Min reise i bilder, uke 29

IMG_0440.JPG

Nei, det er ikke samme jenta! Det er et par fantastisk dyktige tvillinger som danser sammen og opphever noen kjente naturlover. Det er faktisk et lite kunststykke og hoppe slik samtidig som sarongene skal kastes høyt i været. Fotografen legger ikke skjul på at det er stas med et kamera som tar et visst antall bilder i sekundet, da alt er lov for å få til et bilde som ønsket. Veggen er et steinkast unna heimen og bildet sklir inn i serien med "Drammen i dans og musikk". Modeller: Camilla og Susanne Ulven Børsum. 1/400, f 4, iso 1600, Nikon D5

Min reise i bilder, uke 28

IMG_0316.JPG

Jeg jobber mye for Landbruks-og matdepartementet og nå er det full fart med å gjøre ferdig en kalender for 2017, med min måte å se landbruket på. Det er greit å ha et eple å støtte seg på, for å komme den ekstra centimeteren opp til leverposteien som er smurt på eplet. Alle små triks er lov på veien til et slikt bilde av en rar liten hund på epleslang. Takk til Harald Buttedahl i Lier som hjalp til og stilte eplehagen sin til disposisjon. Modell: Lussi. 1/500, f4, 1600 iso, 340 mm (200-400mm) Nikon D5

Min reise i bilder, uke 27

IMG_0159.JPG

Med et skikkelig snøvær på utsiden av vinduet, er det godt å varme seg på bilder tatt i en varmere årstid i et varmere land. For fotografen er bilder også en form for dagbok, det gir mange minner fra en svunnen tid. Igjen står den litt dumme mannen på bunnen med et belte fullt av både stein og bly. Etter mange forskjellige forsøk, duger det bra. Det må bare alltid være en retrettmulighet. Også under vann prøver undertegnede å tenke oppbygging og komposisjon i bildet, passe på at det ikke blir store og kjedelige flater.

 

 

 

 

 

Min reise i bilder, uke 26

IMG_0305.JPG

Når fotografen kjører forbi denne lille oasen i Bacheparken i Drammen, da begynner hjernen å kverne! Da må det tenkes komplementærfarger, oppbygging og komposisjon. Det er halve jobben og halve moroa. Når det skal være med barn gjelder det å gjøre det hele litt lystbetont, og det var stas å se de dyktige danserne. Hun så mye på dem, så det blikket jeg fikk i kamera varte ikke lenge, men lenge nok, og det var nok! Fotografen tenker med litt vemod på hvordan et slikt bilde tar seg ut på en liten telefon, men det må stå sin prøve. Noen ganger er det stas om det må ses en ekstra liten gang for å se alt som skjer. Modeller: Thale Tandberg, Camilla Ulven Børsum, Susanne Ulven Børsum. I/80, f 8, 1600 iso, Nikon D5

Min reise i bilder, uke 24

IMG_0300.JPG

Drammen er ikke bare en urban godbit for fotografering til prosjektet "Drammen i dans og musikk". Det er i aller høyeste grad også mye herlig og fotogen natur. To spreke dansere med en nedlesset fotograf på slep, behøver ikke gå lenger enn et stykke opp i Kjøsterudjuvet for å vise hva de er gode for. Den store utfordringen, rent fotografisk, er å skape ro, komposisjon og dybde i et kaos av "rot". Modeller: Magnus Alexander Hals og Tonje Martine Lorgen Kirkholdt

Min reise i bilder, uke 23

image.jpg

Når vi først er her på Karpathos og fotograferer, da er det morsomt å legge ut litt av fangsten. For undertegnede handler foto veldig mye om form og noen ganger handler det også om flaks. Det er umulig å vite akkurat hvordan formen på kjolen blir der en ivrig (les dum) fotograf henger ut fra et fjellutspring for å komme over modellen ( les kona) Når jeg tar slike bilder, prøver jeg å ha flere tanker i hodet samtidig, da blir det bilder både over og under vann. Kjolen er spesialsydd, med hjelp fra Friis Fashion, for å bli lang nok til å duge på denne måten.

Min reise i bilder, uke 22

image.jpg

Bryllupsfotografering er stas! Det er fantastisk hyggelig å ta bilder av mennesker som er så glade, fornøyde og positive. På vei fra kirken til selskapslokalet ser fotografen disse halmballene, bråstopper og ser noen muligheter. Rusler inn til naboen og spør om en stige, han er virkelig på tilbudssiden, så er vi i gang. De som har fulgt meg en stund, vet nok at jeg er i overkant glad i gjentagelser. Plast og slør i skjønn forening. Modeller: Andrea og Ruben. 1/1250, f 5, iso 400, 100 mm (70-200) Nikon D5

Min reise i bilder, uke 21

image.jpg

Ørnejegeren er stolt av fuglen sin, han vet at de største kongeørnene finnes akkurat her, i fjellene i Kirgisistan. Jeg treffer han han akkurat i det solen går ned over de fire tusen meter høye fjellene langs Issyk-Kul, verdens nest dypeste innsjø. Dagen etter skal han konkurrere med mange andre om hvem som har den beste ørnen. Da vil en rytter ri i full fart med en død rev hengende etter hesten, og den ørnen som raskest slår klørne i skrotten og "dreper" den, har vunnet. Det er en stor fotografisk nytelse å rusle rundt med kamera her blandt alle de fantastiske menneskene med de særegne klærne og hattene. Jeg holder foredrag og forteller om dette i foreninger, fotoklubber og bedrifter. 1/640, f 11, iso 800, Nikon D5

Min reise i bilder, uke 20

image.jpg

Det er kanskje å ta i når jeg sier at jeg elsker rynker, men det er i hvert fall veldig stas å rusle rundt på en nomadefestival i fjellene i Kirgisistan, på jakt etter slike ansikter. Det er en stor opplevelse å se et slikt menneske gjennom søkeren, som utstråler både et hardt levd liv og en så stor godhet som hos denne kvinnen. Jeg blir selvfølgelig bedt inn i jurtteltet, med helle familien, på en kopp te og frokost. Dette er virkelig gjestfrie mennesker, som syntes det er hyggelig med en ivrig fotograf fra vest. 1/500, f 5,6, iso 1600, 35 mm, Nikon D5

Min reise i bilder, uke 19

image.jpg

Det handler ofte om form! Når et slikt sted dukker opp på en fotografs vei, da begynner hjernen å koke. Tanken om stripene, gjentagelsen og mangelen på farger behøver nok ikke å utdypes nærmere, forhåpentligvis liker betrakteren det ferdige resultatet. Det er noe av det som er spennende med Karpathos, det er så utrolig mye spennende for den som leter. Her handler det virkelig om teamwork, og det er litt "skumlere" for modellen enn det syntes på bildet. Kona til fotografen har heldigvis ikke gått lei enda 😀📸 

Min reise i bilder, uke 18

image.jpg

Det hjelper ikke å være en ivrig fotograf uten noen like ivrige modeller. Det er faktisk ganske mye planlegging for å få til et slikt bilde. Stor takk til Utleiesenteret som fraktet og lånte meg en stillasje for å komme høyt nok, Alfa solskjerming som lånte bort veggen og sørget for at plassen var uten biler, assistent Svein Midtskogen og kunstnerne som lot meg bruke veggen fritt til mitt prosjekt. En annen historie er fotografen som måtte bære stige, reimer, øks og alt fotoutstyret for å klore seg fast opp i krattet etter gjerdet på andre siden av jernbanen. Modeller: Magnus Alexander Hals, Tonje Martine Lorgen Kirkholdt og sist, men ikke minst, den eminente saksofonisten Glenn Rhoden. 1/500, f 4, 175 mm (70-200 mm) iso 6400, Nikon D5

Min reise I bilder, uke 17

image.jpg

Komplementærfarger er alltid stas! Når modellen har en blå drakt på lur og forholdene ligger godt til rette, ja da er livet godt å leve. Det hører med til historien at fotografen måtte ta av seg blybelte og en pose med stein for å klare å komme opp igjen. Det gjelder altså å være sta, stå på bunnen, holde pusten lenge for å vente på den ivrige dykkerkona og til slutt komme seg opp igjen. Det må en del dykk til for å få komposisjonen der den skal være. 

Min reise i bilder, uke 16

image.jpg

Når fotografen får nyss om en slik gate i den lille byen Fethiye i Tyrkia, og har en ballerina til disposisjon, ja da starter fotoeventyret. Gaten blir satt litt på hodet, med en mamma som får en restaurant til å "tømme" lokalet for bord og betjeningen som kommer bærende på disse som vi binder sammen for å få en rampe til den dyktige danseren. Hun bruker faktisk ikke bordene på akkurat dette bildet, hun hopper bare så høyt mens en litt sprø fotograf ligger så flatt han kan på bakken. Det samler seg mange nysgjerrige mennesker rundt og det blir godt med liv i gaten. Det hører med til historien at vi spiste på den restauranten etter fotograferingen, litt måtte de ha igjen for hjelpsomheten. 1/1600, f 9, iso 400, 14 mm, Nikon D5

Min reise i bilder, uke 15

image.jpg

Jeg jobber ufortrødent videre med prosjektet "Drammen i dans og musikk" , og jentene var ikke vanskelig å be om å klatre i lekestativene i parken. Klokken hadde allerede blitt 5 på morgenen og sola kastet sitt første solstreif over det hele. Fotografen fallt nok for kontrasten mellom det bøyde,menneskeskapte stålet og de elegante danserne. Stor takk til: Susanne Ulven Børsum, Camilla Ulven Børsum, Ingrid Schade og assistent Wenche Brun fra Attic.

Min reise i bilder, uke 14

image.jpg

Det mest beundringsverdige er egentlig at kona til fotografen, som fortsatt stiller opp, er i overkant redd for bølger. En annen spesiell ting er at fotografen tar bilder på ettermiddagen, når sola står ganske høyt på himmelen og lyset ikke er på sitt beste. Men altså, alt lys kan brukes, men til forskjellige formål. I bølgene og vannet blir det mye spennende refleksjoner. Med minste blender og laveste iso oppnås lang nok lukkertid til at det blir litt ekstra utttrykksfullt i vannet. Ellers duger det også bra med gråfilter. 1/60, f 22, iso 100, 48 mm 24-70mm) Nikon D5

Min reise i bilder, uke 13

image.jpg

Det er ingen sak å være fotograf når modellene selv kommer med forslag. Rent komposisjonsmessig fungerte det også meget bra å bruke ankerkjettingen som et ekstra element i bildet. En ting er å dykke, en annen ting er å samtidig være elegant og huske på å de forskjellige positurene. For fotografen som må komme seg ned og være klar på rette sted og holde pusten, er det et helt annet kapittel. Det hjelper å være ganske sta. Modellene som også dykket utrolig mange ganger den dagen, står det stor respekt av. Dansere: Camilla Ulven Børsum og Susanne Ulven Børsum. 1/125, f11, iso 400, 16 mm

Min reise i bilder, uke 12

image.jpg

Noen ganger blir bildet til underveis, og faktisk noe helt annet enn planlagt. Captain Sugar på båten, her på kysten av Tyrkia, er meget hjelpsom og litt nysgjerrig når vi skal rigge til for fotografering. Fotografen står på bunnen, med en ivrig kone stående på skuldrene for å holdes nede, ballettjentene som gjør så godt de kan med å få en parasoll under vann, og det hele blir ganske surrealistisk. Fotografen lærer at det ikke er særlig smart å le under vann, men bilder blir det. Det "ekte" bildet, uten linselusa, kommer nok ved en senere anledning. 1/125, f 11, iso 400, 24 mm, Nikon D3S i undervannshus.

Min reise i bilder, uke 11

image.jpg

Det er mange fantastiske opplevelser rundt fotograferingen. Det er både kontaktskapende og gir muligheter til spennende turer. I forrige uke ble det da en tur fra Karpathos, via Rhodos og til Turkia for å ta en serie med bilder av to positive og dyktige ballerinaer. Det ble mye fotografering, både over og under vann, i basseng og i sjøen fra båt. Dere som er så interessert at dere fortsatt leser har kanskje lurt på hvorfor vannet"spruter opp". Det er fotografisk frihet, ved å sette sammen bildet av danserne over vann (hopper fra kanten) og bildet når de har landet i vannet. Det er ingen sak når danserne står opp kl 05.00 og bare smiler. Modeller: Susanne og Camilla Ulven Børsum. 1/3200, f 5,6, iso 800, 14 mm, Nikon D5 med sprut på linsen

Min reise i bilder, uke 10

image.jpg

Det er naturlig med noen undervannsbilder når vi er på Karpathos på ferie. Kona mi er langt i fra glemt, og hun stiller stadig opp på mine merkelige ideer. Akkurat dette utsnittet var hennes egen ide, med det lave standpunktet og innrammingen nede i "hulen". Noen steder sier hun rett og slett STOPP, når det blir for trangt og mørkt, og det må respekteres. Fargesammensetningene er nøye planlagt og bildet er tatt nøyaktig i det solen forsvinner bak en fjellvegg. 1/50, f 5, iso 800, 16 mm fisheye og Nikon D3 S i undervannshus.