Min reise i bilder, uke 3

image.jpg

Et bilde til i serien "DRAMMEN I DANS OG MUSIKK". Det er faktisk mye å tenke på, lyset, før 5 om morgenen, helst ikke folk og biler i gaten og det skal her være fra noe gjenkjennelig i Drammen. Jeg regner med at de fleste fra byen vet hvor dette er. Jeg har festet sammen to bord for at danseren skal få fart og høyde nok til bildet slik den ivrige fotografen ønsker det, og det er et mysterium for meg hvordan hun kunne hoppe så høyt og ikke slå seg da hun landet på asfalten, gang på gang. Modell: Renate Hjallen Leknes. 1/1000, f 4, iso 800, 14 mm

Min reise i bilder, uke 1

image.jpg

Etter en merkelig pause er fotografen tilbake igjen. Da blir det fast et bilde hver lørdag, og litt andre rare ting utenom det, som egentlig ikke passer inn i hverken som en reise eller som en hobby ved siden av jobben som fotograf. Det er vel ikke så mye annet å si om ukens bilde enn at dere som har vært med en stund kan gjette hvem som er modellen. Våre turer tar oss til de merkeligste steder, og det blir det alltid foto av.  

Min verden i bilder dag 365 av 365

image.jpg

ÅRET ER OVER, alt har en ende, også et fotoprosjekt av Torbjørn ivrig Tandberg. Men det kommer til å skje mye spennende for denne fotografen fremover. Med foto som både jobb og hobby, blir det mange forskjellige typer bilder. Nå vil jeg dele litt mer av mangfoldet, også litt fra jobben. Men til dere som syntes det er litt OK med noe fast, jeg skal legge ut et bilde fast hver lørdag i et år, så kommer det litt andre rare ting nå og da. TUSEN TAKK TIL DERE SOM HAR GITT MEG RESPONS MED LIKES OG HYGGELIGE KOMMENTARER!! Det har vært en reise med mye stas. Dagens bilde viser at jeg skal starte et prosjektet" Drammen i dans og musikk". Her vil dere stadig få se små smakebiter etter hvert som det hele skrider frem. Hva det ender med er det ingen som vet.7:54 AM — Torbjørn Tandberg

Min verden i bilder, dag 364

image.jpg

Jeg tror de sitter og diskuterer hverandres skrubbsår. Det er utrolig hvor mye man kan oppleve en tidlig morgenstund på Mykonos i Hellas, i en påske uten for mange turister. Med en telelinse dras elementene sammen og det blir et spennende perspektiv. Igjen føles det riktig å trekke det viktigste blikkfanget mot hjørnet, særlig fordi det er så mye annet i bildet som er med som en motvekt for å skape ballanse og en grei komposisjon. 

Min verden i bilder, dag 363

image.jpg

Et portrett kan være så mangt, men her føler fotografen at han har fanget noe viktig, et uutgrunnelig og litt sårt blikk. Det handler mye om kommunikasjon, dette er tatt i en skolegård i en liten landsby i Gambia, hvor jeg fotograferer for ScanAid. Det er greit å prøve å være litt til nytte også, kanskje gi litt tilbake i et land man besøker og får så mye positiv respons. Hun står i en døråpning, da blir bakgrunnen svart, og ingen ting forstyrrer hovedmotivet. 1/200, f 4,5, iso 800, 200 mm

Min verden i bilder, dag 362

image.jpg

DET NÆRMER SEG SLUTTEN PÅ DETTE ÅRET! Det eneste jeg gleder meg til på siste dagen er å takke alle dere som tar dere tid til å se en ekstra gang på bildet og til og med like det. Dette bildet er nok ikke så lett å se på en mobiltelefon, men noen ganger er det stas å putte et"lite" menneske inn i en større sammenheng. Bygge opp en komposisjon, bruke elementene og dra det essensielle mot hjørnet for å skape spenning. Det gjelder å tenke fort, det trenes opp ved å ta mye bilder, her tatt fra en båt på Ganges i Varanasi. 

Min verden i bilder, dag 361

image.jpg

Jeg er i India, finner en bil med sjåfør, ber han om å dra ut på landsbygda der det ikke er turister, lemper inn fotoutstyr og eventyret er i gang. Stopper i en vilkårlig landsby etter et par timers kjøring og rusler rundt på jakt etter spennende motiver. Plutselig ser jeg mannen, rusler bort, snakker litt om hvor jeg kommer fra, spør hvordan han har det, så tar jeg opp kamerautstyret. For de som lurer på hvordan jeg kommuniserer, sjåføren er tolk.  For å få både mannen og tærne skarpe måtte jeg bruke blender 22, altså rimelig umulig uten stativ på så lav iso. 1/20, f 22, iso 800, 200 mm

Min verden i bilder, dag 360

image.jpg

Det er lov å leke seg! Alt er lov, om man ikke later som nee annet. Ikke det at jeg tror noen tar dette for ekte, men det er lett å "jukse" i Photoshop uten å si at det er manipulert. Når jeg først tar bilder i denne fantastiske fossen, modellen har måttet gå i timesvis innover i Sølvgruvene på Kongsberg, gravid i sjette måned, ja da må jeg gjøre maksimalt ut av mulighetene. Det er virkelig morsomt å leke seg i lag i Photoshop, vi gjorde det samme med dobbeltekspnering i "gamle dager" også, men nå har man full kontroll.

Min verden i bilder, dag 359

image.jpg

Det nytter ikke og bare gå ned Aurlandsdalen, den må brukes til noe fornuftig av en ivrig fotograf. Plutselig åpenbarer det seg restene av en gammel port og et nydelig landskap der bak, da er det bare å sette i gang. Fossen der bak gir både en dybde og en trivelig komposisjon og alle er glade og fornøyde 😀 Modellen får ganske   fritt spillerom og syntes heldigvis det er en trivelig "jobb" og et avbrekk på en ganske lang fottur. 

Min verden i bilder, dag 358

image.jpg

Modellen bryr seg ikke det minste om at bestefar sitter der og fotograferer. Det er utrolig morsomt å se ansiktsuttrykkene på barna, alt fra helt uanfektet til store smil. Utfordringen er at det blir mye støy, pga blitsen, om vannet ikke er helt rent. Da blir det mye kloning i etterkant. Jeg bruker to blitser for at det ikke skal bli slagskygge på veggen bak, og har de godt ut til siden for å unngå reflekser. 1/250, f 11, iso 400, 55 mm (24-70 mm)

Min verden i bilder, dag 357

Det handler om å forenkle! Selv om det skal være en historie, er det viktig at budskapet blir greit og enkelt. Rett og slett bruke bildeflaten bevisst uten for mange forstyrrende elementer. Men betrakteren skal heller ikke undervurderes, det er rom for at det skal oppdages nye elementer og spennende ting i bildet. Kanskje litt ekstra eksotisk for en annerledes fotograf som ikke spiser kjøtt, og det er litt synd at lukten ikke følger bildet. 1/320, f 5,6, iso 400, 24 mm

Min verden i bilder, dag 356

Jeg tar ikke bare bilder for moro skyld, selv om det er moro med oppdrag i studio. Portrettet er tatt inn i et gammelt speil med tegninger på, som jeg har fått rett og slett med tanke på foto. Jeg samler stadig på ting jeg kan få bruk for til slikt. Det er viktig å fornye seg og tenke et skritt videre. Her er det mest lys fra den ene siden, det gir en skygge og litt mer dramatikk. Har dratt i noen spaker for å få den kornete strukturen. I/160, f 7,1, iso 400, 56 mm (24-70 mm)

Min verden i bilder, dag 355

image.jpg

En liten påminnelse om hvilken tid vi raser inn i, jeg har fotografert mye under og etter lamming. De små fotogene skapningene bør jo brukes til noe morsomt. Noen ville nok klonet vekk den lille "klumpen" til høyre, men da kan dette være en liten påminnelse om at det ikke var mulig med slik manipulering i diastiden. Jeg har også hørt at det ikke har blitt lettere å ta gode bilder nå, i den digitale tidsalder, men selvfølgelig har det blitt det. Raskere autofokus/følgefokus, høyere iso med kortere lukkertider i dårlig lys, muligheten til å virkelig "sløse med filmen" osv osv. 

Min verden i bilder, dag 354

image.jpg

Dette bildet ble faktisk tatt i går, rett inne i Drammensmarka. Når jeg først er i gang, tar jeg slike bilder både med lang og, som her, kort lukkertid. Ikke alltid lett å vite hva som blir best. Med en telelinse blir elementene på en måte dratt sammen og skogen bak blir som en "vegg". Det er også ekstra greit når modellen ikke toucher dominerende grener og trestammer, da blir det hele mer ryddig. Den store blenderen hjelper også godt til med å få modellen til å syntes ekstra godt mot bakgrunnen. 1/1000, f 4, iso 1000, 175 mm (70-200 mm)

Min verden i bilder dag 353

Etter noen bilder i miljøet, går fotografen tettere på, det blir et helt annet uttrykk enn de to foregående. Her anes bare miljøet rundt, og det er viktig, da det er et oppdrag for Isachsengruppen til utsmykning. Fortsatt bare lys inn fra vinduer, da har man også en veldig god kontroll med lyset. Opp på et stillas for å få et annet perspektiv og isolere mot bakgrunnen. 1/100, f 2,8, iso 800, 135 mm (70-200 mm)

Min verden i bilder, dag 352

Dette er bilde to av tre på den samme betongplattingen. Det kan gjøres mye med et litt annet standpunkt, en annen brennvidde og et annet utsnitt. Her blir ballerinaen en del av miljøet på en annen måte, og det skapes en dybde ved å ha armeringsjernet i forgrunnen. Det blir også et enklere uttrykk ved å konvertere til svart hvitt. Det er faktisk blender 4, altså ikke alltid alltid nødvendig å ha forgrunnen helt skarp.

Min verden i bilder, dag 351

image.jpg

Kontraster er stas! Dette er første bilde i en serie på tre som dere vil se fra det samme betongelementet. Når jeg først er i gang, prøver jeg å ha flere tanker og ideer i hodet samtidig. Min oppgave/jobb var å lage utsmykning i nye lokaler for Isachsengruppen, her fra VS Element. Utfordringen er å "rydde opp" i rotet, bruke miljøet bevisst. Lys kun inn fra vinduer og ikke for høy iso, bildene skulle på veggen i 100 X 150 cm. 1/30, f 2,8, iso 800, 70 mm (70-200 mm)

Min verden i bilder, dag 350

image.jpg

Langt ute på landsbygda et sted i India, der står motivene i kø for en ivrig og morgenfrisk fotograf. Det blir ofte de litt skeptiske uttrykkene først, så kommer smilet og gleden etter hvert som de ser at den rare mannen er ganske hyggelig. Jeg føler at jeg gjentar meg selv til det kjedsommelige med hensyn til innramming, men det får stå sin prøve. Det er ikke sikkert det fotogene huset eller barna er så spesielt hver for seg, men ved å få de fine elementene dyttet inn i et bilde begynner det å ligne noe. Å reise rundt i India er som å reise fra land til land, det er så store forskjeller og så mye spennende at det kan ta pusten fra de fleste. 

Min verden i bilder, dag 349 av 365

image.jpg

Innramming er alltid stas! Og fitness er fotogent, da er det bare å mikse dette i hop. Tidlig morgenlys og alle er glade og fornøyde. Jeg merker meg alltid fine steder som jeg kan komme tilbake til når behovet er der. Det gjelder å tenke farger, få farger, matchende farger, i det hele tatt få hovedmotivet frem. Det hjelper også godt med et fotogent smil rett i kamera, da er det til slutt mange strenger å spille på. Modell: Nanna Bjone.